Wist je dat ?

* Op 2 april de wereld autisme dag is

* ASS alleen maar een verzamelnaam is ( autisme spectrum stoornis)

* Mensen met autisme een andere prikkelverwerking hebben.

* Er een verschil is tussen mannen en vrouwen met autisme.

* Mannen vaker eerder gediagnosticeerd worden.

* Er vele fabels bestaan over iemand met autisme zoals:

  • Autisme is te genezen. ...
    Dit is natuurlijk onzin, het is aangeboren en zelfs erfelijk!
  • Autisme komt vooral bij mannen voor. ...
    Vroeger dacht men dat autisme vier tot tien keer zo vaak voor komt bij mannen. Nu weten we dat de verhouding waarschijnlijk tussen 2:1 en 3:1 ligt. Het is echter mogelijk dat de verhouding in werkelijkheid (nog) meer gelijk ligt, omdat volgens verschillende wetenschappers de diagnose autisme bij vrouwen vaak lastiger te stellen is.
  • Mensen met autisme willen het liefst alleen zijn. ...
    Het klopt dat mensen met autisme vaak goed alleen kunnen zijn. Dit betekent echter niet dat zij geen sociaal contact willen. Het overgrote deel van de mensen met autisme heeft net zoveel behoefte aan sociaal contact als ieder ander, alleen kost het hen vaak meer moeite.
  • Mensen met autisme vermijden oogcontact. ...
    Hierbij is een nuancering op zijn plaats. Het klopt dat er veel mensen met autisme zijn die moeite hebben met oogcontact, zelfs zo erg dat zij dit omschrijven als 'fysieke pijn'. Of zij geven aan dat oogcontact voor een overdaad aan sensorische prikkels zorgt en dat het vermijden van oogcontact helpt om beter naar iemand te kunnen luisteren.
  • Autisme is een vorm van extreme mannelijkheid. ...
    De theorie van het 'extreme mannelijke brein' is afkomstig van de Britse psycholoog Simon Baron-Cohen en gepubliceerd in een wetenschappelijk artikel in 2002. Zijn theorie is gebaseerd op de veronderstelde, fundamentele verschillen tussen man en vrouw.
  • Mensen met autisme hebben geen empathisch vermogen.

    Als je meer wilt weten over empathie bij autisme, kom je al snel uit bij de 'theory of mind' of afgekort: 'ToM'. Dit is één van de meest bekende theorieën over autisme, waar al tientallen jaren onderzoek naar wordt verricht en die wordt gebruikt om de problemen van mensen met autisme op sociaal gebied te verklaren.

    Kortgezegd houdt de 'theory of mind' bij autisme in dat mensen met autisme moeite hebben om zich in het perspectief van de ander te verplaatsen. Dit kunnen 'lezen' van de ander wordt ook wel cognitieve empathie genoemd. Volgens de theorie is de 'theory of mind' bij mensen bij autisme vertraagd of beperkt ontwikkeld, wat dus niet betekent dat de 'theory of mind' bij mensen met autisme afwezig is. Daarbij is uiteraard de ene persoon met autisme de ander niet en verschilt het per persoon in hoeverre er moeilijkheden op het gebied van inlevingsvermogen bestaan.

    © bron NVA www.autisme.nl