Waar te beginnen?

11-03-2024

De komende weken, ook de afgelopen week wel trouwens staan echt in het teken om weer verder te komen na een diagnose..

Persoonlijk vind ik dit allemaal veel te snel gaan, ook omdat er nog niet eens duidelijk is wat de vervolgstappen zijn vanuit de GGZ instelling om mij te helpen.
Tegelijkertijd staat het UWV ook alweer in de rij om me aan het werk te helpen.. lees: werk fit traject.

Kan me niet voorstellen dat ik de enige ben hier in Nederland die hier tegenaan loopt... Waar begin je, waar heb je recht op en gaat het allemaal niet veel te snel?

Wat nou als er nog weinig rek zit in je huidige situatie.. laten ze je dan maar vallen? Allemaal vragen die mij bezig houden.

Zoals jullie wellicht weten zit ik in de ziektewet... ik ontvang dus een ziektewetuitkering. Deze loopt eind juli af omdat de 2 jaar dan voorbij zijn.
Ik had het me allemaal wel een beetje anders voorgesteld maar helaas was een plek zoeken  voor een diagnose en behandeling enorm lastig en echt een gevecht die ik zelf zonder hulp aan moest gaan.
Dit heeft zon anderhalf jaar geduurd waardoor ik dus nu eigenlijk tijd te kort kom om te herstellen.

Hoe gaan we dit aanpakken? gokken we het er op  dat een WIA uitkering krijgen lukt? Dit zou namelijk wel enorm veel tijdwinst geven in mijn herstel. Maargoed dat ligt er maar net aan welke verzekeringsarts en arbeidsdeskundige je voor je krijgt tijdens de beoordeling hiervan.

Of gaan we direct starten met een werk fit traject. Dit is overigens ook vanuit het UWV die daar dan weer instellingen voor heeft om dat uit te voeren. Zeker ook voor mensen met autisme. Maar de vraag blijft... gaat dit niet veel te snel?

Aangezien ik niet zonder inkomen kan, spookt dit hele dagen door mijn hoofd. Ga ik hierin wel voor mezelf kiezen of moet ik dan zoals alle voorgaande jaren mezelf weer voorbij lopen om dan maar te doen wat een ander van me verwacht? Erg ingewikkeld vind ik zelf.

Om een WIA uitkering te krijgen moet je ook weer een bepaald procent arbeidsongeschikt zijn. Deze informatie staat op de site van het UWV maar ja, ben ik dan ook zo veel arbeidsongeschikt of vinden zij mij wel voor zoveel procent arbeidsongeschikt.

Ik slaap er slecht van, het kost zo ontzettend veel energie.
Heb het gevoel dat het ene gevecht ( de diagnose krijgen) net voorbij is om vervolgens al direct met mijn lage energie door te moeten vechten voor iets wat eigenlijk niet zo ingewikkeld zou moeten zijn.

Waarom is er voor mensen met autisme niet een regeling binnen het UWV, of sowieso voor mensen die tegen hetzelfde aanlopen als ik , de tijd die voorbij is in je ziektewet maar je bent door de slechte GGZ zorg in Nederland  nog geen stap verder, of net op een plek waarbij je nog aan het ontdekken bent wat het allemaal voor je inhoudt.

De wachtlijsten zijn zo ontzettend lang voor welke diagnose of behandeling dan ook, wat dan ook weer te maken heeft met de budgetten van je verzekering etc.... Ben je wel op tijd aan de beurt of gaat dit zo lang duren dat je geen kant meer op kunt en dus je vicieuze weer door moet zetten van werken en uitvallen om uiteindelijk met een veel langere aanlooptijd op dezelfde plek te komen als wanneer het UWV bijvoorbeeld het je toch gunt om het allemaal uit te zoeken?

Ik zou zo graag weer voor even de regie over mijn eigen leven terug krijgen.
Ik heb het idee dat alles voor je word bepaald... Juist door dit soort omstandigheden en de mensen waar je van afhankelijk bent.
Zou fijn zijn als er dan ook ergens iemand is die je kan helpen of je de juiste info kan geven op het internet zonder bij voorbaat al je eigen glazen in te slaan.

Ik ga nog maar eens nadenken en rondkijken of ik wat wijzer kan worden van het hele systeem..

Mocht iemand informatie hebben of me kunnen helpen ALSJEBLIEFT HELP!!

Veel Liefde, Simone