Autisme en sport

Sporten en bewegen kunnen helpen om psychische klachten, zoals een depressie, te verminderen. Ook heeft beweging een positief effect op stress. Het kan je helpen te ontspannen en enigszins een beetje rust in je hoofd te creëren.

Dit werkt natuurlijk voor ieder persoon anders. Ik kan daarom alleen uit eigen ervaring spreken.

Als je autisme hebt kan het extra lastig zijn om een sport te vinden die bij je past.
Wat vind je leuk? en wat als je alles leuk vind?

Bij mij is het bekend dat ik alles leuk vind. Van balsporten tot lopen en fietsen ik hou er van.
Ik ben graag in de natuur en sowieso het liefst gewoon lekker buiten.
Alleen kan ik me niet concentreren op 1 sport. Sporten voor mij is afwisseling, uitdaging en vernieuwing. Doe ik te lang hetzelfde verlies ik mijn interesse en ga ik door naar de volgende sport.

Zoals je wellicht in mijn blog hebt kunnen lezen ben ik echt een fan van 10.000 stappen per dag zetten. Ik heb een zeer handige smartwatch die mij hier bij helpt. Ik sport ook via de Nintendo switch, ik heb hier voor de lets get fit , ring fit en zumba. Voor nu geeft dit mij voldoende afwisseling in het soort bewegen.

Voor mij persoonlijk helpt het de onrust uit mijn lichaam te krijgen. Ik heb namelijk last van zoals ik ze noem "wiebelbenen". Dit is continu het gevoel hebben alsof je zenuwachtig bent.
Dit heeft bij mij te maken met overprikkeling. Als ik overprikkeld ben van de troepjes die in huis liggen, de activiteiten die ik heb gedaan of moet doen... Dan helpt sporten mij enorm.
+ natuurlijk het feit dat sporten gewoon goed is voor je lichaam!

Handige sporten waarvoor je niet naar de sportschool of club hoeft :
- Wandelen 
- hardlopen
- via een spelcomputer
- Fitness vanuit huis evt. met behulp van een YouTube filmpje.


omdat sporten zo goed kan zijn voor je brein, kan je alle frustraties die overprikkeling je geven er lekker uit werken.
Soms helpt een rondje lopen , maar soms is het ook gewoon even een rondje rennen of lekker slaan tegen mijn boksbal die ik sinds mijn verjaardag op zolder heb hangen.

Het gaat vaak niet eens over de technieken die je beheerst in het sporten. Soms is het gewoon al fijn om al je energie hier in te gooien en bezig te zijn met iets dat in ieder geval mijn brein tot rust brengt.
Lichamelijke energie en energie in mijn hoofd staan vaak wel redelijk gelijk. Heb ik een druk hoofd dan uit zich dat ook in mijn lichaam.
Het is wel elke keer anders hoe het zich uit maar denk aan, rare geluidjes maken, stemmetjes opzetten, druk bewegen met handen en armen, onrustig rondlopen, recht op zitten en vervolgens weer onderuit zakken en dit een hele poos herhalen... er zijn zo veel verschillende dingen hoe dit bij mij uit.

Ik kan echter wel aanraden om te bewegen en je negatieve prikkels om te zetten in positieve prikkels. Dit kan wel een heel leerproces zijn maar ik ben er bijna van overtuigd dat sporten bij iedereen een positieve prikkel geeft. 
Of je sporten nou heel leuk vind of niet, het maakt ook dat je uit je hoofd komt en dus alle energie in je lijf kan gooien.

Uiteindelijk zul je merken dat het je ook energie geeft om lekker in beweging te zijn. Geef dus niet na 1 keer proberen al op. Wie weet had je gewoon even je dag niet of is het op het moment gewoon net een beetje lastiger om negatieve prikkels om te zetten naar positieve prikkels.

Kies wel een sport uit die je leuk vind, anders zul je een grotere kans hebben dat je het al opgeeft voordat je de positieve effecten er van gevoelt hebt.

Vind jij of jouw kind nou net zoals ik alles leuk, begin dat met de simpele dingen die je thuis uit kan voeren en ga lekker aan de slag ! zo vind je vanzelf een sport die je net even iets leuker vind en zo kan je dan gaan kijken of jij het nodig vind om een abonnement af te sluiten bij een vereniging of sportschool.